AziëChina

‘Leg je paspoort maar weg’

*Tring, tring* this is your wakeup call. Om 5 uur gaat de telefoon al over, we moeten namelijk opschieten! We gaan met de trein naar Bejing. En dat al om 8 uur ’s ochtends vanaf het station aan de andere kant van de stad. Eenmaal op het station worden onze tickets en paspoorten gecontroleerd en de bagage mag over de lopende band onder de scan door. Waar wij zo door mogen lopen, moeten anderen de gehele inhoud van de koffer overhoop halen en een aantal spullen achterlaten. We stoppen onze paspoorten weg, lopen door naar de gate waar we nog eenmaal ons ticket moeten laten zien en we verwachten zo in de trein te kunnen stappen. Niets is minder waar. We gaan voor een tweede keer door de bagage controle en weer moeten er een aantal wat spullen achterlaten.. Je raadt het al: ook ons paspoort en ticket moest nog een keer gecontroleerd! En na ons ritje in de hoge snelheidstrein (347km/u) komen we aan in Bejing, waar, ja echt waar, weer ons paspoort, bagage en ticket wordt gecheckt.

Chinese efficiëntie, laten we het daar op houden.. Alle extra controles hebben te maken met de aankomende festiviteiten op 1 oktober. Dan wordt er 70 jaar volksrepubliek China gevierd. De Chinese overheid probeert nu al alle mensen uit Bejing te weren en de hele stad tip top in orde te maken.

Eenmaal in Bejing gaan we naar het plein van de hemelse vrede, waar ons niets verteld kan worden over de tanks en de studentenprotesten, want je weet niet wie meeluistert.. We vervolgen onze weg naar de verboden stad waar wij ons eigen pad kiezen en de tofste foto’s maken. We blijken enorm geluk te hebben door de afsluiting van de stad: zowel het plein als de verboden stad is al in geen jaren meer zo rustig geweest. Dus al met al zijn al die extra controles om mensen te weren uit de stad helemaal nog niet zo heel erg..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.