AziëChina

‘Waaier?’

Het is 1 oktober en heel China is in rep en roer. Het is namelijk de nationale feestdag en de volksrepubliek van China bestaat exact 70 jaar en dat wordt uitbundig gevierd. In Bejing hadden we de overlast ervan ervaren, hier in Yanshou hopen we het feest te ervaren.

Maar eerst stappen we op de fiets om door de chaos van het stadje heen te fietsen. Overal auto’s, scooters, rare voertuigen die, ook al hebben ze rood, toch zo over kunnen steken, de weg op kunnen draaien of ineens rechtsaf kunnen slaan. Fietsen met uitdaging. Maar als Nederlander ga je immers toch graag fietsen en we doen het ook niet voor niets. De rijstvelden, gelegen tussen het karstgebergte, zijn onze bestemming. Als groep fietsen we netjes achter elkaar aan op het smalle fietspad en ondertussen stoppen we regelmatig voor het uitzicht. Wat maar goed is ook, want alles is even fotowaardig! Ervaren dat we zijn, gaan we op de fiets weer terug door de chaos en het ging maar bijna één keer mis! Best een goeie score, al zeg ik het zelf.

De middag besteden we aan winkelen, bier drinken en nog meer winkelen. Eén van de verkoopsters op straat kan een beetje Nederlands en ze weet heel goed wie wij zijn en wat we al van haar hebben gekocht. Moeke wil graag met haar op de foto, maar we vinden dat ze dan ook wel wat moet kopen. “Misschien zo’n waaier?” De verkoopster: “waaier?”. Ze wist het precies! Nu is moeders een waaier en een foto rijker!

Van de feestvreugde van 1 oktober merken we weinig, alhoewel het in het stadje gezellig druk is. We sluiten de dag af door samen met de muggen te genieten van de zonsondergang tussen het karstgebergte vanaf het dakterras van het hotel. Aan die mooie uitzichten kan ik wel wennen!

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.